Sta stil bij je gevoelens voor emotionele balans

STA STIL BIJ JE GEVOELENS VOOR EMOTIONELE BALANS


Sta stil bij je gevoelens voor emotionele balans


Als coach spreek ik veel mensen met verschillende gevoelens. Ik merk dat de basis van elk gesprek is dat je je gevoelens niet weg moet stoppen, maar er over moet praten. Dit is mijn ervaring die ik graag met je deel.


Ondergaande zon achter heuvels

Bewust worden van je gevoelens

Als je je meer bewust wordt van je eigen gevoelens en je neemt de tijd om te ondergaan wat het met je doet, zal je niet zo gauw overrompeld worden door de kracht van gevoelens en emoties op kwetsbare momenten.


Gevoelens vragen om je aandacht. Neem daarom de tijd om plezierige en minder plezierige gewaarwordingen/gevoelservaringen tot je te laten komen. Sta open voor de sentimenten die deze emoties losmaken.

 

Raak vertrouwt met je gevoelens

Stop je gevoelens niet weg, wees nieuwsgierig en laat ze vrij stromen.

Geef ze een kans om je te laten zien hoe waardevol ze zijn. Zo raak je met ze vertrouwt, ze worden je bondgenoot en je gaat beter begrijpen hoe en wanneer je energie en/of troost kan putten uit deze krachtstromen.

 

Vraag je af: “Wat doet het met mijn gemoed wat gebeurt er met mijn “IK” als deze energiestromen op gang komen en mijn hart raken?” Leer jezelf kennen als je onder invloed staat van bewogenheid. Ontdekt zowel de vrolijke als de minder vrolijke gevoelens die je met je meedraagt. Zo laat je je niet verassen of overrompelen door ongecontroleerde emoties.


Laat gevoelens je gelukkig maken 

Het vraagt tijd en energie om je gevoelens te begrijpen, te herkennen en te verwerken. Het vraagt om moed en durf om ze toe te laten als ze aan je deur kloppen. Sta open om ze te verwelkomen, geef ze een kans, ze hebben je veel te vertellen. Om je gevoelens te omarmen is het goed om te praten over je gevoelens. Doe dit met je partner, met vrienden, een collega of met een coach.

 

Leer ze naar waarde in te schatten, te beteugelen en wanneer het tijd daar is weer los te laten. Gevoelens helpen je om mee te bewegen op de golven van het leven. Omarm ze in je eigen belang. Laat deze gevoelens je gelukkig maken.

 

Vergroot je zelfvertrouwen 

Stilstaan bij mijn gevoelens heeft mij geholpen om mijn emotionele balans iedere keer weer wanneer het nodig was bij te stellen.

Wees niet bang voor je ontroeringen. Doorleef je verdriet, herbeleef vreugde en blijdschap, vergroot je zelfvertrouwen door te beseffen dat je gevoelens een belangrijke onderdeel zijn van een gelukkig leven.

Je kan er doorheen reizen en stilstaan daar waar je hart warm van wordt en sneller gaat kloppen.

 

Gevoelens sturen kan geen kwaad

Gevoelens staan je niet in de weg, maar ze wijzen je de weg. Een (levens) weg om te kunnen genieten van al die bijzondere, prachtige en somsoverweldigende emoties die je kunnen overspoelen. Emoties zijn onderdeel van jou “Zijn”. Ze horen bij het leven. Het is een verrijking van je leven. Een beetje sturen kan geen kwaad.


Groeten, Shirley Davelaar

Coach bij TelCoaching


Wil je meer weten over dit artikel of wil je zelf praten met TelCoaching? Neem dan contact met ons op.


TelCoaching.nl


TelCoaching is een telefonische hulplijn voor iedereen die behoefte heeft aan een goed persoonlijk gesprek. Wij luisteren aandachtig naar jouw verhaal en helpen jou met het vinden van de juiste oplossing of helpen jou met het vinden van de juiste organisatie die je verder kan helpen.

KVK 34113800
Copyright @ All Rights Reserved